2015. december 16., szerda

Hiperegyszerű sütik

Démétértől :

Két hiperegyszerű sütit hozok akkor, jó? Egy édeset meg egy sósat.

A sós recept: X g túró, X g vaj, X g liszt, ízlés szerint só. Tessék. Ennyi. Összegyúrod, 3-4 mm vastagra nyújtod, derelyevágóval hosszú csíkokra vágod, a tetejét vagy megkened tojással, vagy nem. Körülnézel, és rászórsz a tetejére, amit találsz: reszelt sajtot, vagy frissen őrölt feketeborsot, vagy köménymagot. Ha extrázni akarsz, akkor a túrót brindzával helyettesíted, nagyon pikáns a végeredmény. Közepesen meleg sütőben 8-10 perc alatt aranybarna, ropogós, sós, abbahagyhatatlan, sokáig eláll. Tök jó, mert annyit csinálsz, amennyihez kedved van, nekiállhatsz 100-100-100 grammal is, de 1-1-1 kg-val is, tökmindegy.

Az édes hasonlóan egyszerű :) Zserbógolyó. Karácsonyra tökély, hihetetlenül egyszerű és gyors, és hetekig elállna, ha tudna. Én úgy szoktam, hogy egy bögre darált kekszet és egy bögre darált diót teszek egy tálba (nyilván ez is a vendégek mennyisége és ízlés szerint lehet sokszoros vagy sokkal kevesebb), és baracklekvárral kidolgozom simára. Olyasmi állagúnak kell lennie, mint a kókuszgolyó. Na, ha ez a három hozzávaló megvan, kicsi golyócskákat formálsz, mondjuk diónyi méretűeket, és olvasztott étcsokiban megforgatott. Tádááám! Kész. Ha csicsázni akarod, akkor amíg még olvadt a csoki, egy-egy fél dióval megdíszítheted a tetejét. Csinos lesz, és jól illik hozzá.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése