2016. január 14., csütörtök

Terápia Csütörtök


Tudjuk, hogy mennyire ki nem állhatom ezt a televíziónak nevezett népbutító alkalmatosságot. Éppen internetet keresek, amikor kapcsolás közben figyelmes leszek Keleti Ágnes bajnokunk szavaira, akitől 95. születésnapján azt kérdezi a riporter, hogy mi a hosszú élet titka? És a válasz!!! keveset enni, sokat mozogni!
Erre szokta mondani a férjem, hogy ha nem tőlem hallod, akkor igaz, ugye? Merthogy én egy ideje bizony hallgatom a sosem esszük degeszre magunkat jó tanácsot.
Gondoljunk csak az éttermi adagra. A szemnek szép, de mi sem gondoljuk komolyan, hogy ettől jóllakhatunk, pedig jóllakunk. 
A heti Nők Lapja is ugyanezt a kérdést boncolgatja. Mennyivel fittebbek lettek, azon kísérleti alanyok, akik ételük egyharmadáról lemondtak.
Emlékszem, a jóga első áldásos hatására. Nem tudod teleenni magad ma délben, ha tudod, hogy holnap reggel csavarnod vagy kitartanod kell. De emlékszem arra is, amikor egy padon ülve, a látottakat, a kövér feleségeket és a kis filigrán férjeket látva, magyarázatot kerestünk a jelenségre, hogy ugyan változókor után miért is hízzák túl az asszonyok embereiket?   
Nagyon egyszerű a válasz többet esznek, mint mozognak.
És nem, a levegő az tény, nem hízlal. Sportolókkal élek együtt, akiknek, ha éppen nincs edzésük aznap, vagy felveszik a futócipőt, vagy matrac és súlyzók elő és mozognak. Mert nekik ez természetes. Úgy a lányomnak, ahogy a fiamnak és a férjemnek is. Az én férjem, a híradó alatt, megcsinálja a napi edzésadagját és sosem hagyja ki, ... Szóval van mit tanulnom tőle, tőlük. 
A heti 2 jógaóra már nekem is létszükséglet, de még mindig nem jutottam el odáig, hogy én itthon, egyedül mozogjak. Szerintem legalább 10 éve készülök arra is, hogy elkezdjek futni. Jó munkához idő kell, nemdebár?
Étel. Az, hogy nagyobb tányérba kisebb adagot tegyél, nem egy nagy ördöngösség. Hogy soha ne legyen az asztalon fazék, lábas, tál, mert miután mindenki szedett magának elpakoljuk az asztalról, csak utána kezdjük az evést, megint csak megszokás kérdése. Az, hogy megiszol egy pohár vizet mielőtt elkezdesz enni, megint csak egy bölcs tanács. Hogy az ebéded, mondjuk húsleves legyen, egy naranccsal és a korai vacsorád legyen a sült, az egy hosszabb folyamat. 
Ha kevesebbet eszel, valahogy összeszűkül a gyomrod. Amit mi próbáltunk és most már a barátok is, 5 nap kevesebb evés és hétvégén ésszel de jöhet minden. Ugyanazt eszed, mégis fogysz, mert kicsit mindig éhes maradsz. Illetve az agyad marad éhes, mert látja, hogy még mennyi kaja maradt meg.
Nem tudom megérteni persze azt sem, hogy 10-12 éves kiskamaszok feje már olyan dagadt, hogy lassan szétreped, az anyuka meg azt mondja, hogy rossz a gyerek étvágya.. Hm????? Akkor hogyhogy kövér a gyermek? Csak kakaós kalácsot eszik Nutellával, napi 4szer. Csak kakót iszik. A vizet nem szereti. Mert az ugye, nem édes?  Heti, hányszor is? A szülők és nem a gének felelősek a kiskorú elhízásáért! A szülők felelősek a kiskorúak cukorbetegségéért. Hja kérem, ...
Vitaminok. Kúraszerűen alkalmazva mindenkinek naponta C vitamin! És egyik étkezés helyett yoghurt vagy kefír magokkal. Egy hét után már érzed! a változást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése