2013. február 17., vasárnap

Sport újra

Azt eddig is tudtam, hogy ahhoz, hogy sportoló legyen valakiből, kell a háttér. Kell valaki, aki megfogja a négyéves kezét és megkóstoltatja vele a sportokat. Klasszikus balett, úszás!, atlétika, foci, tenisz, torna, fitnesz, korcsolya, sielés csak, hogy párat emlitsek mondjuk azok közül, amit mi MINDKÉT gyerekünkkel kipróbáltattunk. Ahhoz, hogy élsportoló legyen valakiből, azt mondják, hogy már ötévesen! sport, sport, sport, edzés, edzés, edzés szükségeltetik.
Én, igen én! sajnáltam mindkét gyerek gyerekkorát elvenni a sport miatt. Inkább úgy volt jelen életükben a sport, hogy tanulok is és sportolok is. És nekem fontos a tanulás is. Élsport mellett magántanulóság van! Hogy jó vagy sem, hogy csak 10 évesen szeretett bele a teniszbe, nem tudom. Azt tudom, hogy az ő korosztálya kisgyerekként kezdő sportolói tizenhat évesen már kiégtek. Nem minden sportot támogat szövetség. Nem is tudom, hogy van-e egyáltalán támogatott sport. Egy Budapest bajnoka vagy Magyarország bajnoka cimért még nem fogad tárt karokkal, mondjuk a Testnevelési Főiskola. Mert nem. De, körülbelül 20 sportágban ajánl ösztöndijakat 53 amerikai  állam egyeteme. Aki tud angolul, kihasználja a lehetőséget. Más kultúra, más világ. Kihivás, hisz szintén le kell győznöd önmagad, az anyanyelved, hogy megértesd magad. És megtörténhet, sőt, megtörténik, hogy a tanulmányi eredményeidért is kitüntetnek. Gratulálok! ( Ez itt a kép helye lenne, de tiszteletben tartom a kérést és nem illusztrálok.)
Az amerikai egyetem a sportösztöndijért cserében, természetesen eredményeket vár! Minden feltételt biztosit, olyan feltételeket, amiről itthon csak álmodozol. Eddig is volt néhány nagyon tehetős szülő, egy kezemen meg tudom számolni, akinek lehetősége volt külföldön sportoltatni a gyerekét, mert a profisághoz ez kell! Több millió. És hiába a tehetség, ha nincs pénz. 
............
Olvasok egy blogot. Ahol a külföldön próbálkozó hazánkfiai mesélnek élményeikről. Meglepetten olvastam, a héten, hogy olimpiai bajnokunk, név szerint Csollány Szilveszter is elindult. A bajnok, aki példás életet élt, akiről nem szóltak hangos pletykák, aki letett valami eredményt az ország asztalára és ő mégsem ...  
...........
Nagyon nagy dolog azt elfogadni, hogy itt ahol születtem már nem kellek. Viszont a lelki békéd valahol meg kell találnod. Hogy a gyökerekkel és a honvággyal ki hogyan birkózik meg, az egyénfüggő. Kicsit belehalsz, de megerősödsz. 
.............
Én még mindig hiszem, hogy a sport is kenyeret ad a gyerek kezébe. Nem lehet mindenki világelső, de már mindenki előtt nyitva a világ és élményekkel tele megerősödve sokan hazajönnek tehetségeket nevelni a világnak.
Minden fiús apa álma, hogy világhirű focista lesz a fia. Van akinek álmai pár év alatt szertefoszlanak. A focit is ott a világ másik végén tizévesen kezdtük. Volt egy óvodai kostoló, de akkor nem izlett. Kivételek mindig vannak, de ebben a sportban a tizennégy év a vizválasztó. Én csak esemény megfigyelőként követtem, ahogy a gyerekeket, hol egy hét Győr, egy hét Felcsút, egy hét Szombathely próbajátszatták a szülők. Sőt Budapest is játszott, sőt, pl. a mi csapatunkból csak az én gyerekem volt abban a helyzetben, hogy mivel nyolcosztályos gimnáziumba jár nem kellett felvételiznie. Na, akkor őt ugye főleg, hogy el kellett volna vinni próbajátékokra. Mivel mi  szülők, ebben a kérdésben ellentétes nézeteket vallunk, mivel körülöttünk csak a kudarcokat, csak a ...láttuk...mi nem próbálkoztunk. A lelkünk mélyén persze, biztos, hogy ott volt, hogy valaki csak felfedezi. Én hiszek az időben. Ahogy az idő mindent eldönt, elrendez, ha odavaló vagy odaérsz. Ha meg nem, akkor minek erőlködni. Tudom, ez nem egy sportos hozzáállás, de semmit nem akarok görcsösen és mindenáron. Hiszem és vallom azt, hogy az élet több utat is mutat neked. 
................
Egy hires magyar nevét felvette egy budapesti foci akadémia. Egy Barcelonában is labdát kergető valakiét. Hivtak. Elhivtak próbajátékra. Őbenne, látnak valamit. Dilemma abból, hogy ez nekünk kell-e, megéri-e nem nagyon volt vagy van. Ha hivnak, ha eléd teszik a lehetőséget, ha ezt tizennégy évesen kapod, akkor indulnod kell. A feltételek, kitünőek. Sajnos a szülő a pálya széléről maximum szurkolhat, mert nem ő játszik azon a zöld füvön. A szülő  csak figyelhet. A szülő figyeljen. Volt egy edzőmérkőzés a Rapid Wien ellen. A bécsi csapat is tizennégy évesekből áll. Válogatott gyerekekből. Volt ott török, magyar, román, horvát, szerb és gondolom osztrák is. Tehát van lehetőség!  
( Tiszteletben tartva a kivánságot, ide sem kerül kép illusztrációként.)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése