2013. június 7., péntek

Nem fogok köpni!



Micsoda tinédzser vagy kamasz zsargon. Nem fogok köpni! 
Szóval, mesélek. Még kényelmesen elférsz mellettem a lila akácok alatt. Remélem látod a macskát. Macskákat. Majd eldöntöd, ki van a fán! De, mesélni akartam.
Minden szülő szive joga, hogy azt és annyit adjon át a gyermekének a jellem nevű tantárgyból, amennyit tud vagy szeretne. Egy, egyetlenegy szabályom van a gyerekeimmel kapcsolatban. !NE HAZUDJ!, mert ez nálam megbocsáthatatlan, hiszen megvédeni úgy tudok valakit, ha tudom az igazságot. Nos a nevelésem "visszaütött". Vagy mégse? Döntsd el Te kedves olvasóm!

Iskola. Osztályterem. Az osztályterem ajtaja nyitva. Egy labda pattog, az éppen arrajáró tanár belép a terembe és elveszi. Vizsga, ... majd kéri az osztályfőnök senki ne hagyja el a termet, mert kiváncsi lenne, ki labdázott a szünetben? Az ÉN gyerekem jelentkezik. És a legjobb barátja is. Azaz, ők ketten vállalják. 
- Miért a teremben labdáztok? - kérdez az Ofő. Gyerekek válasza, hogy nem engedte ki őket a portás, mert nincs az udvaron felügyelő tanár! - Akkor ez Osztályfőnöki Intő!
Ettől még nem fog összedőlni a világ, gondolom, de kérdezni, megkérdezem, hogy tényleg csak ketten voltatok? És nem! Kilencen. Csak a többiek ..., hogy is nevezik ezt a magatartást szépen?  
- Nem fogok köpni! -mondja. És megismétli, ha nem érteném, esetleg ?!  
Először nem is értem a mondat jelentését, aztán a !névsor! közben megértem, hogyan is értelmezzem a mondatát.  
Szóval, kedves szülő, a Ne hazudj! nevelés használt. Csak, ez egy nyolcosztályos gimi. És ez az osztályfőnök még 4 évig velük lesz. És ő is csak ember és az a fajta, aki ... szóval lesz ennek még következménye. Az én gyermekemre nézve. Sem a csapattárs, sem az osztályelső, sem a pumukli, de még a másik barát vagy a zs...ságát nyiltan vállaló sem vállalta saját "játékát", hogy az osztály focisairól, ne is beszéljünk. Szóval kedves szülő, a gyerek magatartása négyes lesz, valószinűleg, és ki tudja még mi vár ránk?

P.S. Elmesélem a lányomnak. Ugyanebben a nyolcosztályos gimnáziumban érettségizett. Az ő véleménye az, ha mind a kilenc ember feláll, nincs intő. Mert KILENC intőt csak úgy, mégsem fog kiosztani az osztályfőnök.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése