2014. április 9., szerda

COSMOPROF BOLOGNA



Egy kicsit visszatérek a régi életemhez. Nemzetközi vásárra megyek Bolognaba, hogy irigyelnek, pedig ...
Amikor hajnali háromkor csörög a vekker, hullafáradt vagyok. Reptér, késik a gép, állunk a hajnali hidegben a ketrecben, mert fapados járattal repülünk Milánóig. A köpönyeg időjárás jelentését, SOHA többet nem használom, ugyanis ... hideg, szeles időben érkezünk Milánóba. A Malpensaról vonattal süvítünk a központi pályaudvarra. Milano Centrale. Koszos egy hely, tele arab és román kéregetőkkel, hosszú szoknyás cigány asszonyokkal, majdnem rendőrért kell kiáltanom, annyira tapadnak ránk. Gyorsvonattal megyünk tovább, hajléktalan az útitársunk. Bologna Centrale. Az, hogy jegyet automatából veszünk, hogy a kocsiszám és az ülőhely elektromosan kijelzett már a felszálló állomáson, tetszik. A dél már Bolognában köszönt ránk. Úgy esik az eső, mintha dézsából öntenék! Taxival megyünk a kiállításra. A mosdóban felfrissülünk, beadjuk a megörzőbe a bőröndjeink és ...  sodor a vásári forgatag magával. Levendulák, levendulák, minden mennyiségben. És szappanok ... nagyon régóta nem használok szappant. Maximum folyékonyat. 
Azonnal találkozunk magyarokkal. Helia D. Ugye ismerős a név?  
Az aktuális fiatalságszérum vagy bőr öregedésgátló az ARGÁNOLAJ. Minden nagy márka ezen hatóanyaggal mutatja be új termékét. A rendezés profi, kicsit fáradtak vagyunk vagy nagyon, ezért meglátogatjuk a büfét. Mielőtt elaludnánk még körbejárunk néhány csarnokot. A katalógusok, minták, reklámszatyrok alatt kókadozunk. Sokan, nagyon sokan kis utazóbőröndöt húznak maguk után és a prospektusokat, reklámtermékeket azokba gyűjtik.
Lassan bezár a bazár, csomagkivétel előtt, mosdó következik. Nos, ... majdnem elhalálozok szívinfarktusban, amikor a csomagcetlit keresvén, eszébe jut a főnökasszonynak, hogy a táskáját a WC-ben hagyta a fogason. Pénz, repülőjegyek, útlevelek, belépők ... És legalább öt perc eltelt azóta. És nem tudja melyik sorban történt az eset. És ürülnek az illemhelyek, hallom valaki veszettül telefonál egy zárt ajtó mögött, odaparkolok. És nyílik az ajtó és ott lóg a táska, és azt mondja a kedves szervező, hogy belenézett a táskába, meglátta mi van benne és alig mert kijönni, számoljunk, nézzünk meg mindent, mert minden benne van. Szóval ...vannak még csodák!
Hogy nem találjuk a buszt és telefonálok a szállodába, ahol miért is beszélnének angolul, de megértenek, megvárnak. 
A szállás szuper, de mikor zuhanyzás után vacsoráznánk, nincs nagyon üres asztal, de az egyik kedves pincérlány megkérdezi honnan jöttünk, mert ő kolozsvári !!! Azonnal románra váltok. Már rég tudom, ha nem tudnék angolul, akkor is ezen keleti nyelvemen, a világ minden sarkában ismerősöket szereznék. Nos, ... már itthon beszélgetünk arról, hogy lehet az, ha román emberrel találkozol és beszéled a nyelvét, azonnal barátként kezel. Ha magyarral, tisztelet a kivételnek, jó messze elkerül. Miért? Why? I keep asking why?
...
Ez az az állapot, amikor már az ágy fölött egy méterrel alszom, mert valahogy este 11 van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése