2016. július 17., vasárnap

Kenyér

Először sütök saját kézzel dagasztott kenyeret! És, elsőre sikerül! Öntöttvas lábosban, sütőben sütve.




A kenyérsütőmet, erre a nyárra elpakolom!



Hozzávalók:

Nagyi titka kenyérliszt    250g
Nagyi titka tönkölyliszt   250g
Szárított élesztő  1 tasak
Cukor  1/2 kávéskanál
Himalája só  1 kávéskanál
Víz 340 ml 
Olívaolaj 2 evőkanál

A langyos vízben felfuttatom az élesztőt, cukorral és sóval. A két lisztet kimérem, deszkára öntöm és lyukat formálok a közepébe, ahová beleöntöm a kovászt, az olívaolajat és összedolgozom. Dagasztom, forgatom, dobom, gyúrom. Majd a kapott gombócot, letakarom száraz konyharuhával és 45 percig pihentetem.
Majd újralisztezem picit a deszkát és újra megdolgozom a kenyértésztát. A gombócom az öntöttvas lábosba teszem és fedővel fedem. A lábost körbeveszem konyharuhával és 40 percet pihentetem.
A sütőt, alsó-felsőre kapcsolva, 200 fokra melegítem és! 50 percre lefedve beteszem a kenyérmasszával töltött lábost. 
Majd kiveszem a lábost, kiborítom a kenyeret és csak úgy pőrén visszateszem 10 percre pirosodni!



Kellett egy ujabb sütés. Puhább, szebb, magasabb ...


A teteje, hurkapálcikával lyuggatott, férj így hűtötte, azaz engedte ki belőle a gőzt :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése