2016. április 11., hétfő

Citromfű

A citromfű, más néven mézfű vagy méhfű  de nevezik  tromszagú melisszának, orvosi citromfűnek, igaz nádrafűnek, macskaméznek is.  Fűszer-és gyógynövényként egyaránt ismert,  a népi gyógyászat  egyik “ jolly jokere”: szinte minden betegségre használják.


citromfu.jpg
Paracelsus ugyanis azt tartotta róla, hogy meghosszabbítja életünket.
 Magyarországon először 1775-ben említik, Csapó József debreceni főorvos Új füves és virágos magyar kert című könyvében "czitrom-fű" alakban  szerepel.
Mára hazánkban meghonosodott, a mi kertjeinkben is megél és évről évre burjánzik. Nem kényes, de szereti a meleg fekvésű, széltől védett és tápanyagban gazdag talajt, de a tápanyagszegény  talajt is elviseli.

Egy igen univerzális növény, melyet valóban érdemes a kertünkben nevelgetni.
Amikor a növények elérik a 10-12 cm-es magasságot a szabadban, akkor vágjuk vissza 3-4 ujjnyira, így bőségesen elágazódik a szára és szépen bebokrosodik a növény.
Cserépben, balkonládában is nevelhetjük, akár a konyhaablakban is.
Ha mint gyógy- vagy fűszernövényt szeretnénk felhasználni, akkor virágzás előtt gyűjtsük be a hajtásokat, mert ekkor a legnagyobb az illóolaj koncentrátum a növény leveleiben. A levelek érzékenyek, azokat ne törjük .
 A népi gyógyászatban  többek között görcsoldó, emésztést serkentő, vérnyomáscsökkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, álmatlanság ellen, idegerősítőként használják.
Megnyugtatja a testet és a lelket
Vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek belőle ajakherpesz gyógyítására.
“Gyomorrontás, gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadások idején különösen jó citromfüvet alkalmazni. Ismeretes még izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatása is. Az illóolaj reumás panaszok enyhítésére használható fürdőként és bedörzsölő szerként. "-  írja Maria Treben
A citromfű tea és citromfű fürdő kombinációja kellemesen nyugtat. A fürdőhöz 100 gramm citromfüvet egy liter forró vízben kell 10 percig áztatni,  azután leszűrve a fürdővízbe önteni.
 Gyógyteáját forrázással készítjük. Idegnyugtatásra, depresszióra naponta 2-3 csészével ihatnak belőle étkezések között. Egy csapott teáskanálnyi teafű elég 2,5 dl vízhez. Görcsös, ideges hányás esetén apránként elkortyolgatva kell egy csészével meginni belőle.
Megfázás, influenza esetén izzasztó: ágyban fekve, forrón kell ilyenkor inni.  A jó alvás érdekében, este, lefekvés előtt egy langyos csésze teát kortyoljunk el.
Külsőleg sebfertőtlenítésre, övsömörre, daganatokra, zúzódásra, reumatikus fájdalomra bedörzsölőként használjuk a teáját.
Szörpöt  könnyű készíteni belőle.
 Ehhez 2 liter víz kell, 2 maréknyi citromfű, 40g citromsav,  ízlés szerint méz  ( vagy más édesítő) ,  egy citrom

A citromfüvet egy napig áztatjuk citromkarikákkal együtt a vízben.
Másnap beletesszük a  mézet vagy cukrot, a citromsavat, és összeforraljuk.
 20 perc forralás után leszűrjük, üvegekbe rakjuk, majd kihűtjük. És ihatjuk is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése