2012. június 19., kedd

Van egy hang...

Igen, van egy hang, amit sohasem fogok megunni. Es ez a viz hangja. Lehet ez to, ocean, folyo vagy, mint most a tenger. Reggel 7kor, mar a kikotoben ulunk a kavenk mellett es nezzuk a vizet es az embereket. Erkeznek a horgaszok. A halojukat a partra csomozzak, a csonakjaikat, ladiknak mar nem mondhatom, mert motor van mindeniken, szoval a csonakjaikat atmossak. Kagylot mar lattam arulni, de halat meg nem. Aztan jonnek a nok. Egyetlen vegyesbolt van a kikotoben. Egyet sajnalok, hogy miert hosszu nadragban jar minden no. Szoval kenyerert, tejert...valamiert a nok jonnek. A ferjek addigra mar csapatokba verodve sztoriznak vagy isszak a kavejukat. Minket a 10 ora mar az uton er. Valamerre elindulunk...felfedezni Dalmaciat. Ahol homokos a part, ott 50 meter seta utan is, CSAK terdig er a viz. Igy maradunk az apro vagy nagyobb kavicsos partokon.
Estere visszaerunk halljuk a harang hangjat a helyi templombol. Valami unnep van:



Kormenet indul. Elol a kereszt, majd arany zaszlo, horvat zaszlo, majd egyenkent piros, feher es kek zaszlo kovetkezik, az a par hivo, aki gondolom oslakos, a pap, a keresztrefeszitett jezus zarja a sort. Ferfit, kettot lattam a menetben, de mindketto ures kezzel vonult. Amikor korbesetaltuk a falut, lattunk lovedek nyomokat. A lott hazak szobaiban mar fak nonek. Ott allnak elhagyatva, hanyagon...
Majd az ablakunkbol naponta megnezhetjuk, akarom irni megcsodalhatjuk a naplementet.

  
Kozben a kikoto egyetlen ettermebe indulnak vacsorazni a turistak. Van nehany erdekes paros kozottuk. Az azonos nemu ferfiparon nem csodalkozom annyira, mint a tolokocsis ferfin 2 kisgyerekkel, fiatal feleseggel. A feleseg, ahol, amikor csak tud egy szal bugyiban flangal, ugral a gyerekek korul. A kicsit a babakocsiban ringatja sajat kocsijabol az apuka. Aztan van itt egy masik paros, szinten kisgyerekkel es kutyaval, ahol anyuka teljesen kopasz. Es a part menten felfedezunk egy tarsashazfelet, tobb magyar autoval, ezek  mar sajat ingatlanok.

Bar elsore, egy eldugott piciny horgaszfalunak lattuk, jonnek a nyaralo tulajdonosok. Jobbara nemetek, szlovenok es olaszok. A kikotoben naprol napra tobb a hajo. Egyre tobb hazon huzzak fel a redonyoket. Itt a nyar, kezdodik az elet. A mi horvat vendeglatonk ferje pl. francia.  Igy idetalaltak/nak a franciak is. Es a csehek, no meg a szlovakok. Kifelejtettem az osztrakokat.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése