2012. június 4., hétfő

Marosvasarhely

Vannak az embernek fajdalmai, amirol nem szivesen ir. Megoldas az is, ha kiirja magabol es ezzel leteszi  a terhet. Ugye, itt van mindjart a szulovarosom Marosvasarhely. Hogy, hogy nem NEM HALLANI MAGYAR beszedet. A sajat gyerekeimnek is  furcsa, hogy miert magyar a magyar, ha nem csak magyarul beszel. Az sem ertheto, hogy hol vannak a gyermekkori barataink:) A mi generacionk, 45 es 50 kozott, szetszorodott a vilagban. Amikor a marosvasarhelyi esemenyek megtortentek, amikor belelottek a tomegbe, mi is ott voltunk...zsebunkben a kek utlevelunkkel, bizva egy jobb jovoben. Akkor es ott azt mondtuk, ha szebb jovot akarunk, MOST kell elmennunk. Aztan ott volt par evvel elotte a hatarok megnyitasa, a berlini fal, a Forma1...mai esszel azt vallom, hogy DIREKT volt minden tortenes, hogy MENJ! INDULJ! a nagyvilagba, mert itt mar nincs rad szukseg. Terad, aki ket netan harom nyelvu vagy. A foteren, az utcan mindenhol ott vannak a kalapos ciganyok. Ezek a  nepviseletuket buszken viselo oregek es fiatalok, itt egy kep, csak, hogy ertsd  mirol beszelek:



  Szoval, ahogy atmesz a hataron, ok mar mindenhol ott vannak. Cifra palotaikban, Banffyhunyadon es az osszes boltban is. Erdekes az is, hogy a gyerekeim azt mondjak, a hely, a szulovaros meglatogatasa, a temetobol temetobe valo jarkalast jelenti nekik.
Azert a Kultur Palotat csak "ideszurom".



Latszik meg a mai Polgarmesteri Hivatal es a SZOBOR! Szoval, minden felirat ketnyelvu, szo nem erheti a haz elejet, de vajon 10 ev mulva, lesz meg valaki aki elolvassa ezeket magyarul? SAJNOS, azt erzem az a tendencia, ma mar MAGYARORSZAGON, hogy a tomeges elvandorlas csak szaporodjon. Haladjunk, haladjunk. Valahogy azt erzem, ez egyeni velemenyem,hogy itthon sem vagyok mar otthon.
Mivel az orvosi egyetemmel szemben lakunk, atsetalunk, megmutatni,  a keresett gyokereket... DE, az eppen 28 fos fiucsapat  akik focizni keszulnek, egyetlen magyar ajkuval, 2 roman es a tobbiek kulfoldiek, osztrak, nemet, arab, indiai, neger azaz afro amerikai stb. Szoval nincsenek nyelvi korlataim, csak gyokereket kerestem volna...de nem talalok rajuk. A teniszpalyan (Maros megye legdragabb palyaja), talalkozunk egy magyar nyelvu edzovel, a gyerekeim megsem ertik a szavat. Olyan kevereknyelv mar ez, hogy csuda.



A varos zold szivet, nem lehet kihagyni. Somosteto. A Ceausescu villa keriteset reg elhordtak...de... futoutat, szabadteri fitnesztermet, jatszoteret, sportpalyakat epitettek. Allatkert felujitas, orias valtozas.



Nem tudom, nem erzem, nem akarom kimondani, hogy  most akkor ennyi volt avagy viszontlatasra. Az, hogy felkavart a latogatas, TAPINTHATO!!! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése