2012. július 16., hétfő

Erdekessegek

Amikor 7 ora utazas utan megallunk, Marosvasarhely polgarmesteri hivatala elott...meglepeteskent er, hogy azonnal segitenek latvan a kulfoldi avagy a MAGYAR utlevelemet.Tetszik a reklamjuk is,azaz: Ne az ugyintezonknel toltsd  a napod, hanem  a kedveseddel!!!
A helyi Rendorsegen, kb. 3 perc alatt elokerul egy akta!, pedig szekuritate allitolag mar regen nincs. Azonnal kiderul, hogy kettos allampolgarok vagyunk :) Igy sokkal konnyebb mindennemu ugyintezes.
Azt ugye, mintha emlitettem volna, hogy rengeteg az euro milliomos! A Ront hasznaljak  a napi bevasarlaskor, a heti avagy havi megelheteshez, de tartos hasznalati targynal, netan auto vagy ingatlan vasarlasnal mindenki EUROban fizet es a dokumentumok is ezt a fizetoeszkozt rogzitik. 
Bar engem utalatra neveltek, sot... Eloszor 2008ban lepodtem meg Vancouverben, amikoris a mar kanadai allampogar (Piatra Neamtbol) az elso 5 percben a keblere olelt EN MAGYAR BARAT, felkialtassal ...ugyhogy most azon, hogy az "elit roman" magyar hazvezetonot es/vagy bebiszittert fogad azert, hogy a gyermeke magyarul is tudjon! meg csak nem is pislogok. Mert amiota en erettsegiztem, az iskolak mar vagy magyar vagy roman iskolak. Pl. Bolyai csak! magyar osztalyokkal Papiu csak! roman osztalyokkal. A helyiek szerint, osztom a velemenyuket, igy nevelunk egymas ellen. Szerintem nem volt azzal semmi gond, hogy a  magyar ovodai csoportban, nemet, roman es magyar verseket es enekeket tanultunk. Sot az udvaron, marmint az ovoda udvaran gyakoroltuk jatszotarsainkkal a hetkoznapi nyelvet is!!!
De, barmikor megtortenhet a kovetkezo:
Ket testver, ket fiutestver. Az edesanyjuk magyar az edesapjuk roman. Azt hiszem a mai hatvan-hetven evesek kozott sok vegyes hazassag kottetett. Ketnyelvuseg. Szoval az egyik fiu, magyar feleseget valasztott es itt el Magyarorszagon. A masik fiu roman feleseget valasztott, ok Erdelyben elnek. Megszulettek a gyerekeik, meghaltak a nagyszulok, az unokak  mar vagy csak magyarul vagy csak romanul beszelnek! Es a ket elso unokatestver egymassal mar angolul beszelget. (Ok 11 es 16 evesek) A 11 eves mellett, ott a magyar nevelono, irni nem, de beszelni o mar tud. Az apa szerint ahany nyelvet beszelsz annyi ember vagy ...(Es ki mondta ezt? Az a roman ferfi, aki a roman felesege melle magyar nevelonot fogadott.)
Mas valami...pl. megtortent az, hogy mig az elsorol az otodik emeletre ertunk, telefonon odaszoltak es vartak es intezkedtek es ketnyelven viccelodve az osszes hivatalos dolgunkat pillanatok alatt elinteztek SOT NEM FOGADTAK EL SEMMI EXTRA AJANDEKOT SEM, SOT 23 ev hosszu ido, ha egy szonal vagy kifejezesnel megakadtunk, MINDENKI magyarra valtott. En azt hiszem, hogy a CEAUSESCU generaciot sok mindenre megtanitottak. Elfogadunk es befogadunk. Mindent megosztunk ...
Vannak ezek az 196....asok, akik a jeg hatan is megelnek! 
Nekik es nekem is mindegy, hogy valaki magyar, roman, zsido, orosz, cigany, roma, nemet egy dolog a fontos, hogy EMBER legyen!!!!!!! Mindig es minden korulmenyben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése