2012. augusztus 26., vasárnap

Skype és ruhák

Gondolkodom. Tehát vagyok. Nem, nem. Azon gondolkodom, hogy micsoda nagy találmányai vannak a mai kornak, a saját gyermekkoromhoz képest. Itt van mindjárt a handy, mobil, mobiltelefon, rádiótelefon, okostelefon stb. Nem tudnám elképzelni sem már, hogyan engedném reggel 7kor iskolába úgy a gyermekemet, hogy este hétig ne halljak róla. Nekem megnyugtató, ha van telefon a gyermeknél. Nem jellemző nálunk, azaz sosem volt még ilyen, ezért nehezen felfogható, hogyan engedtek két teljes hétre táborba a szülők  bennünket úgy, hogy közben nem beszéltünk. Igaz érkezett képeslap vagy mi is küldtünk haza. Nem gondolom, hogy felelőtlenebb világ volt. Nem gondolom, hogy nem izgultak nagyon. Azt gondolom, akkor lassabb, kevésbé mozgalmas életünk volt. Nem volt tévéje sem mindenkinek, autója meg végképp nem.
Hol volt akkor még az internet! A számítógép!
Ma, bekapcsolom én itt Európában a PCmet ( személyi számítógépemet), Laptopomat, Ipademet -Amerikában a lányom és képernyőn keresztül élvezzük egymás társaságát. Naponta! 
Tipikus amerikai lakás. Nappali-konyha-ebédlő egy légtérben. Ezen hármashoz kapcsolódó terasz. És az ebédlőhöz köthető egyetlen fényforrás. Egyetlen egy csillár ventillátorral. (Pont olyan, mint az itthoni. Made in China. A mienk erdélyi ajándék. Az amcsit gondolom valahol azon a kontinensen vásárolta az építtető.)
A konyharészben, rejtett világítás a konyhaszekrény aljára szerelve. A nappali részen semmi fényforrás, ahogyan a hálószobákban sem. Három hálószoba, 3 fürdő (itt a tükörbe épített fény van). Állólámpákkal oldják meg az amerikaiak a világítást. Emlékeim szerint Kanadában ugyanez a helyzet. Állólámpa vagy olvasólámpa.
A bérelt lakáshoz, fitnesszterem, azaz gym és medence is dukál, kis kerttel. Ami érdekes, hogy egy nap alatt lehet bérelt lakáshoz jutni. A lakás állapota, olyan, amilyen. Európainak, aki redőnyhöz szokott, a vadonatúj roló túl világos. Kell karnis és sötétítő függöny. Minden szobához beépített gardróbszekrény tartozik. A vállfákat mindenki maga szerzi be. A fürdő beépített bútorzata enyhén kopott állapotban. Leleményes lányaink, öntapadós tapétával fél óra alatt újjávarázsolják. Hála az egy dolláros avagy a 99 centes bolthálózatnak.
És akkor pakolunk.Közösen és virtuálisan. Így második év elejére 5 táskányi cucc az, ami már összegyűlt! Ha teljesen kipakolod a gardróbodat vagy a  szekrényedet, akkor látod csak mennyi rongyod van! Őszintén irigylem azon ismerőseim egyikét, másikát, akik szezononként zsákokba gyűjtve TELJESEN új ruhatárat vesznek. Én leánykori rongyokat is őrzök. Itt jut eszembe, hogy nyáron befejeztem az elkezdett kötteményeim, ideje lenne lefényképezni és idepakolni őket. Minden héten elajándékozok valamit. Egy ruhadarabot, egy cipőt, egy könyvet, egy játékot stb. Ez már rituálé vagy megszokás vagy valami ilyesmi.
Komolyan mondom, látom ott a képernyőn önmagam. Rácsodálkozom, jé ezt el is felejtettem, hogy van egy-egy ruhadarabra. Zacskó elő, ezt kiszuperálta C. nekem adta, zsákolom, mert ezt viszem neked. C. newzélandi 12es méret. A jó szokásának csak örülni tudok, hogy a megunt vagy cimkés és sosem hordott gönceit lakáson belül elosztogatja. Van, ami ottmarad  és van, ami idejött vagy jönni fog!
Szekrény kész! Ablakpucolás, állólámpa takarítás. Ezutóbbi fényszóró eszköz is egy ajándék. Mert van olyan lány, aki évente más színben álmodja meg a szobáját. És van olyan lány, akinek a szülei ennek finanszírozását megengedhetik. Mert az ösztöndíj az egy fix összeg, nemdebár?!
Szóval szép lassan, de biztosan minden kialakul. Először a két lakótársnál kell érdeklődni, ha valamid nincs, de szeretnél. Például egy telefont, míg körbenézel a piacon milyet vegyél?! K., a cseh lány kölcsönad egyet, internet,  kártya feltöltés és már van amcsi elérhetőséged. Megj. Ha  te hívsz vagy ha téged hívnak, mindkét esetben mindketten fizettek érte. Ami ingyenes az az sms!
Mai mesém véget ért, holnap majd folytatom.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése