2018. június 2., szombat

Kultúr-víkend: Mások álma

Új címe lesz a hétvégi bejegyzéseknek. Az első kultúr-víkend, egy Amerikában is tanult és dolgozott újságíró hazatelepüléséről írott könyvét mutatja be.
...
Queensben hallottam először a könyvről, olyan magyar emberektől akik ismerik a szerzőt és a könyvében is szerepelnek. Mert érdekelt, mert érintett is vagyok ebben a témában, hát elolvastam.



Érdekes, majdnem tényszerű dokumentum. A majdnem azt jelenti, hogy felfedeztem néhány hibát. Ilyen például, hogy az ingyen komp nem Long Islandre, hanem Staten Islandre közlekedik. Az sem igaz, hogy más ingyenes járat nincs, hisz mindjárt ott van a  Manhattan-i busz. De ne ragadjunk le bizonyos tényeknél.
A nehéz ösztöndíjat szerezni egyetemi alapképzésben, az attól függ, hogy van-e tehetséged valamiben. A mesterképzésekhez is jár jó esetben a tanuláson kívül, szállás és ellátás, valamint némi zsebpénz is. Hogy New York elvarázsol és fogva tart és egyre több időt szeretnél a városban tölteni, mert ott és akkor ez az álmod ez nem meglepő, bár majdnem mindenki (aki nem illegális) hagy egy nyitott kaput maga után. És nehéz nőként egyedül érvényesülni, ezért is keresnek sokan csupán gazdag férjet, aki a családalapítással megmenti őket a ... mitől is?, amiért tanultak, ...

Érdekes, hogy mivel nem akartam  egy nap alatt "felfalni" a könyvet, három nap alatt olvastam el. És közben történt egy és más. Milyen érdekes, hogy éppen a könyv olvasása alatti három napban érkeznek a hírek!
...
Hazaköltözik. Ezt ő mondja el. És azt is, hogy a 10 év alatt felépített karrierjét most mégis hazánk egyik kisvárosában folytatja tovább. Szurkolok neki, mert óriás lehetőséget kapott a sorstól újra. De, még nem akar maga mögött felégetni mindent, egy év, csak egy év, amiben gondolkodik.  
...
 Ő azt mondja, hogy még vár, pár hónap és ő is jön, mert hiányzik a családja, bár van új családja nem magyarok, nem magyar értékrenddel, hangoztatja. Egyedül jön haza, így tervezi. Azt mondja, hogy kilenc év alatt sem találta meg a helyét. 
...
Vannak, akik elfáradtak, a gyerekek felnőttek, hirtelen felindulásból a gyógyvizéről is híres magyar városban lakást vesznek és gyermekeket, unokákat hátrahagyva egy évre hazajönnek nyaralni. Az amerikai otthonukat erre az évre magyarok bérlik.
...
És olyan is van, aki egy nap alatt hagyja ott az amerikai álmot, amit hét éve él. Pont most lett elege mindenből, avagy megijedt valamitől, avagy annyira gyors és drasztikus ez a lépés, hogy valószínű nem köti az orromra, miért ez a hirtelen repülőjegyvásárlás.
...
Van, aki Londonban folytatja. Szerintem ezek a tanult fiatalok alap és mesterképzéssel, gyakorlattal a hátuk mögött, dolgozni akarással igenis veszélyesek, mert ők azok akik letettek legalább ugyanannyit az asztalra, mint az amerikai fiatalok.
...
Még az is megtörténik/het, hogy a másságot a házasságban sem fogadja el vagy be az új világ. Visszajön a régibe. 
...

Érdekes vagy több is, mint érdekes. Soha nem hallottam ennyi hazatelepülőről. Mindenesetre tanult, jómódú fiatalok érkeznek/tek. Hajrá az új élethez az óhazában! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése