2018. június 10., vasárnap

Kultúr-víkend: NMPT workshop

Egy ideje, érdekel az egészséges életmód. Azt már pontosan tudom, hogy mozgás nélküli egészség nem létezik. A gerincsérvről vagy porckorong sérvről, gondolom nem most olvasol először. 
Szerintem MINDEN betegség a gerincünkből indul. Azaz, az egészséges gerinc, az egészséges élettel egyenlő. És most kérdezem, te mit teszel meg a gerinced, netántán a saját magad egészségéért?
...
A jóga jegyében, ezen a hétvégén NMPT workshopon jártam. Mit is takar az NMPT (Natural Movement Pattern Training)?

 Az NMPT egy természetes mozgásminta korrekció, BENE MÁTÉ gyógytornász, porckorongsérv specialista, fizioterapeuta által kidolgozott módszer.

Az ember szervezete, így a gerince is alapvetően a két lábon járásra való. Manapság azonban egyre többet ülünk székben, és bámuljuk a monitort, az okostelefont, vagy éppen vezetünk. A probléma már akkor elkezdődik, mikor beülünk az iskolapadba. A természet nem igazán ismeri a székeket, a test pedig el fog kezdeni alkalmazkodni ahhoz az igénybevételhez, melynek ki van téve. Egyre messzebb kerülünk természetes mozgásmintáinktól, s egyre több mozgásszervi degenerációt gyűjtünk össze magunknak. A gerinc természetes görbületei eltűnnek, az idegrendszer pedig elkezd új, hibás kompenzáló mozgásmintákat megtanulni. A hatékony korrekcióhoz az idegrendszer működését, a rossz mintákat futtató feltétlen reflexeket kiiktató speciális mozgásokra van szükség.

Az NMPT segít leépíteni az összes olyan mozgásmintát, ami idő előtti degenerációhoz, elöregedéshez, fájdalmakhoz vezet, rákényszerítik az ideg-izom rendszert, hogy újramodellezze, újra megtanulja a helyes mintákat.

Az NMPT néhány hatása:

• A háti és lapocka környéki izomfájdalmak csökkenése
• Könnyebb és zökkenőmentesebb járás
• Vállízületi lágyrészfájdalmak csökkenése / megszűnése
• Erősebb / stabilabb derékérzet
• Radikálisan javuló tartás, minden erre való koncentráció nélkül
• Térdízületi problémák enyhülése
• Kattogó csípő elhallgatása
...

A legérdekesebb, amikor valaki azt mondja, hogy rosszul lépett és becsípődött a dereka vagy rosszul fordult és a lapockája lehetetlenül fáj. Nem, nem egyetlen mozdulat okozza a problémát és nem, nem gyógyít meg az ész nélküli gyógyszer adag lenyelése.    

...
Kicsit sem érdekel, hogy újra esik az eső. De, a vasárnap gyógynövény szüreteléssel telik, és nem tévézek, de a Roland Garros női és férfi döntőjét megnézem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése