2012. október 21., vasárnap

8 érv a gyaloglás mellett

A cikket ugyanezzel a címmel az interneten találtam:


Kicselezi a cukorbetegséget
A legfrissebb kutatások szerint a rendszeres séta jelentősen csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét. A diabétesz előfutára gyakran az úgynevezett inzulinrezisztencia, mely a cukrok nem megfelelő lebontását jelenti. Mivel ennek az állapotnak bizonyos esetekben semmilyen előjele nincs – még emelkedett vércukorszint sem utal rá –, ezért megfelelő táplálkozással és mozgással sosem túl korai elkezdeni a megelőzést.
Fölpezsdíti a szexuális életet
A mozgás és a szex kéz a kézben járnak. Egy kutatás megállapította, hogy azon 45 és 55 év közötti nők, akik hetente legalább háromszor egy órán át sétáltak, nemcsak erősebb testi vágyról, hanem jobb kielégülésről is beszámoltak.
Zsírt éget
A sport elleni leggyakoribb kifogás az idő- és a pénzhiány. Hiszen nem olcsó mulatság megvenni egy kondibérletet, a megfelelő felszerelést, ráadásul a készülődéssel együtt több órát is elvesz a napból egy-egy edzés. A séta olcsó, nem igényel semmilyen előzetes intézkedést, s mindig kéznél, azaz lábnál van. A helyes tempó percenként körülbelül száz lépést jelent, ilyenkor optimális a zsírégetés.
Kevesebb gyógyszerrel élhetsz
Egy amerikai vizsgálat, amelyben 32 000 nő és 8 000 férfi vett részt, bebizonyította: akik a leghosszabb és leggyakoribb sétákról számoltak be, lényegesen kevesebb gyógyszert szedtek keveset mozgó társaiknál. Már heti egyszeri, másfél órás mászkálás is jelentős eredménnyel járt.
Enyhíti a fájdalmakat
A fibromyalgia nevű reumatológiai kórkép becslések szerint a lakosság akár tizedét is érintheti, és elsősorban a középkorúkat, illetve az idősebbeket fenyegeti. Az egész testre kiterjedő fájdalommal jár, amelyet csillapít a rendszeres, ám kímélő mozgás. A szakértők kiderítették, hogy azok a 32 és 70 év közöttiek, akik naponta egy órát áldoztak sétára, már 18 hét után jelentős állapotjavulást mutattak, sőt: depressziós tüneteik is csökkentek.
Harcol a mellrákkal
A passzív életmód a rákos megbetegedések egyik közismert kockázati tényezője. Nőknél különösen az emlődaganatokkal köthető össze. Egy nemzetközi onkológiai folyóiratban közzétett tanulmány szerint azok a nők, akik a diagnózist megelőző évben edzettek, 30-40%-kal jobb túlélési esélyeket mutattak.
Csökkenti a stroke kockázatát
Heti ötször félóra séta 40%-kal mérsékeli az agyvérzés esélyét a Kaliforniai Egyetem tudósainak felmérése alapján. Mivel összesen 46 000 nőt és 15 000 férfit figyeltek meg az eredmény pontosságáért, bátran hihetünk becsléseiknek.
Karban tartja az agyat
A memóriaproblémák veleszületett tulajdonságnak is tekinthetőek, de többnyire leépülési folyamat következményeként jelennek meg. Bizonyos kórképek, illetve az idő múlása is kikezdhetik az emlékező- és koncentráló képességet, ám a legtöbb esetben még menthető a helyzet. A séta a vérkeringés élénkítésével hozzájárul, hogy az agysejtek elegendő oxigénhez jussanak, így javul a szellemi teljesítmény.

És a mai az őszi képet is a fbról hoztam:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése